Buz pistlerinin down sendromlu şampiyonu darülfünun öğrencisi oldu

Manisa Spor Lisesini ölçüm belgesiyle tamamlayan down sendromlu Selin Durgut (20), azmi sebebiyle Ege Üniversitesi Emel Akın Iz Yüksekokulunun Moda Tasarım Bölümü’ne girmeyi başardı.

İzmir’in Bayraklı ilçesinde annesi Fatma ve babası Erdoğan Durgut ile etkili Selin, türlü spor müsabakalarından elde ettiği 53 madalya ve yürek ile taçlandırdığı başarılarına bu sene lise diplomasını bile ekledi.

Özel sporcular kategorisinde katıldığı Türkiye şampiyonalarında cimnastik ve buz pateninde dereceleri kâin Selin, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) Temel Ustalık Testinde 219 fakül alarak önceki tercihi olan Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulunun Moda Dizayn Bölümü’ne yerleşti.

Spor müsabakalarının birlikte beribenzer yaşlardan itibaren muhtelif içtimai sıkıntı etkinliklerine katılarak podyumda birlikte kendini gösteren Selin, sunma nazik tutkusu olan moda alanında yetişek almaya hazırlanıyor.

Kaydını yaptıran ve öğrenci kartını bile kayran Selin, 2022-2023 yetişek tedris yılında üniversite sıralarında hususi bireylere örnek olmak istiyor. Yetişek aldıktan sonra moda alanında çalışmayı hedefleyen Selin’in bire bir başka arzusu da beyaz perde ve paradigma sektörüne girişim atabilmek.

“Üniversiteye bayıldım”

Selin Durgut, AA muhabirine, hayatının arz güzel zamanlarını Manisa Spor Lisesinde geçirdiğini söyledi.

Katıldığı organizasyonlar sebebiyle modaya demet duymaya başladığını anlatan Selin Durgut, “Üniversite sınavına girdim ve kazandım, çokça mutluyum. Üniversiteye bayıldım, genişlik haddinden fazla giysi tasarlamayı istiyorum.” diyerek konuştu.

Başta down sendromlular başlamak için mecmu özel bireylerin hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğinin altını çizen Durgut, engellilerin, fiilen yeteneklerini ortaya çıkarabileceğini dile getirdi.

“Selin’e güvenmeyi öğrendiğimiz ahit önümüz açıldı”

Selin’in annesi Fatma Durgut ise down sendromlu duygusal yetiştirirken ara sıra insanlardan çok bindi gördüklerini, arada bir da nazik zorluklarla karşılaştıklarını anlattı.

Kızı dünyaya geldiğinde hem zorlukların hem dahi mutlulukların başladığını tabir eden esas Durgut, “Bize Selin geçmiş doğduğunda ‘Çok çok tıpkısı madde beklemeyin.’ dediler. ‘Geç yürür, geç konuşur.’ dediler. Nevmit dönemlerdi. Selin’e güvenmeyi öğrendiğimiz ant önümüz açıldı.” dedi.

Okula giderken kızını bire bir aktarılma dahi bekâr bırakmadığını vurgulayan Fatma Durgut, çocuklara bırakabilecek genişlik iri mirasın eğitim bilimi olduğuna belen etti.

Aile adına çokça mücadele ettiklerini nâkil Durgut, şunları kaydetti:

“Selin üstelik bu savaşın nimetlerini üniversiteyi kazanarak verdi. Kimse yetişek alırken onların önüne geçmesin, bu bize yeter. Başkalarının hayalleri nasılsa tıpkı hayaller bizde dahi var. Kızım sınavdayken ego dışarıda gözyaşı döktüm. Çünkü on paralık beklemiyordum, darülfünun sınavına girecek ve ben birlikte dışarıda bekleyeceğim. Yani bizim bu duyguları yaşamamıza kimesne bariyer olmasın. Ego birlikte isterim kızım okulunu bitirsin, aklık tıpkısı işi olsun kim kendi ayakları üstünde durabilirsin. Bunu çok istiyorum. Sunu büyük isteğimiz o.”

Tün sürücülük yapan baba çağ kızını okulu götürdü

Cet Erdoğan Durgut ise Selin’in eğitim sürecinde “dikensiz gül bahçesi” hayalet etmediklerini, azim, savaşım ve inançla başarıya ulaştıklarını belirtti.

Gece taşıtçı namına çalışıp çağ kızını okula götürdüğünü anlatan Erdoğan Durgut, “Birkaç kere tekmil etmedik ama şükürler olsun çokça mutluyuz, tatlı tıpkısı telaş yaşıyoruz. Selin eş oldu.” ifadesini kullandı.

Kızının başarısında payı olan cümle öğretmenlere teşekkür eden ata Durgut, kendilerinin bile rastgele temel ve babanın yapması gerekeni yaptığını ve Selin’i hep desteklediklerini sözlerine ekledi.

Share: