Boş antibiyotiğin kere açtığı “antimikrobiyal dayanım” 5 gözyaşı altında hayati risk yaratıyor

Dünya genelinde herhangi bir sene kısaca 700 bin gönül, gereksiz antibiyotik kullanımının da sebepleri ortada olduğu antimikrobiyal direnç nedeniyle hayatını kaybediyor, rastgele 5 ölümden biri 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor.

AA muhabirinin, 18-24 Son Teşrin Acun Antimikrobiyal Farkındalık Haftası nedeniyle, Esenlik Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, bakterileri öldüren veya üremesini durduran ilaçlar “antibiyotik” yerine tanımlanıyor.

Bakterilerin hastalık olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, sağlığın korunmasında hayati ehemmiyet taşıyor.

Antibiyotiklerle beraber, antiviraller, antifungaller ve antiparaziterler “antimikrobiyal umar” adına tanımlanıyor.

Bu ilaçların varlığına karşın bakterilerin, virüslerin, mantarların ve parazitlerin üreyebilmesi ve hastalık yapması ise “Antimikrobiyal Direnç (AMD)” adına rapor ediliyor.

Dünyanın yüz yüze olduğu küresel bire bir afiyet tehdidi namına gösterilen antimikrobiyal direnç sonucu, tedavi süresi uzuyor, otama maliyetlerinde, hastalık ve ahiret yolculuğu oranlarında artım yaşanıyor.

2050’birlikte temas sene 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceği öngörüsü

Acun genelinde değme sene yaklaşık 700 bin kişinin antimikrobiyal dirence sınırlanmış adına hayatını kaybettiği belirtilirken, dayanım oranının kâin serian artması halinde, 2050’bile yıllık ahiret yolculuğu sayısının 10 milyona çıkacağı adisyon ediliyor.

Bu ölümlerin, 2050’dahi muhtemel kansere sadık ölümlerden henüz fazla olacağına dikkat çekiliyor.

Ailelere 5 yaş altı için uyarı

Her gözyaşı amacıyla zılgıt oluşturan antimikrobiyal direncin, hele amiyane çocuklarda faziletkâr risk taşıdığı vurgulanıyor.

Yaşanan değme 5 ölümden birinin, 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğüne dikkat çekilirken, doktor aracılığıyla çare edilmedikçe ailelere, çocukları amacıyla antibiyotik kullanımından kaçınması uyarısı yapılıyor.

Antibiyotiklerin, yalnızca hekimin merhem ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında akla yatkın dozda ve sürede kullanılması gerekiyor. Özellikle grip ya bile nezle gibi virüslere sadık teneffüs yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yeri olmayan antibiyotiklerin hekim marifetiyle çare edilmedikçe banko kullanılmaması öneriliyor.

“Viral enfeksiyonlarda ebeveynlerin ürkü yapmasına ister bulunmayan”

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ile İlaç Bilincini Ihya ve Rasyonalist İlaç Derneği Başkanı olan Prof. Dr. İsmail Balık, antimikrobiyal direncin özellikle kıytırık yaş grubundaki etkisine ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Çocuklarda sık tanıdık teneffüs yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’dan fazlasının grip, dumağı, influenza gibi viral kaynaklı olduğunu tamlayan Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nev virüs kaynaklı hastalıklarda çocuklarda banko antibiyotiklerin kullanılmaması gerekiyor. Hastalık belirtilerinin 5 günden aşkın sürmesi evet de 48 saatten sonra bulguların çok elan aşkın artması halinde çocukların esasen hekime götürülmesi önerilir. Hastanede yapılan incelemede, aynı bakteriyel durumun tayin edilmesi halinde doktor reçetesi ile antibiyotik kullanılması gerekiyor. Bunun dışındaki durumlarda viral enfeksiyonlar, birkaç dönme içinde geçeceğinden, ebeveynlerin ürkü yapmasına icap yoktur.”

Alelhusus bir numara basamakta fariza yapan hekime üstelik şişman rehavet düştüğü değerlendirmesinde kâin Balık, “Ebeveynlerin baskısı ile katiyen antibiyotik yazılmamalı. Zira, bakteri kaynaklı enfeksiyondan emniyetli olunmadıkça antibiyotik tedavisi bahis konusu olmaz. Doğrusu, reçetesiz antibiyotik temin edilemiyor. Bu nedenle, hekime, eczacıya tartı yapılmamalı.” dedi.

Yaklaşık 30 yıldan bu yana bakir antibiyotik keşfedilmedi

Prof. Dr. Balık, akılcı antibiyotik kullanımına ilişkin afiyet politikaları sayesinde gereksiz tasarruf nedeniyle tedavi şansını ortadan kaldıran antibiyotik direnci oranında düşüş kaydedildiğinin altını çizdi.

Ancak bunun hala ehliyetli olmadığına dikkati çeken Balık, Türkiye’nin şu anda antibiyotik direnci sunma faziletkâr ülkeler ortada bulunduğunu belirtti.

Balık şöyle devam etti:

“Bu mücadelenin kazanılabilmesi amacıyla içtimai bilinçle karı, doktor gelişigüzel cereyan etmeliyiz. Çünkü, bilgelik dünyası yaklaşık 30 yıldan bu yana hastalıkların tedavisinde etkili bakir aynı antibiyotik grubu keşfedemedi. Zımnında elimizdeki tek zırh bulunan antibiyotikler, ve bunları üstelik akılcı kullanarak, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınarak, dirence sınırlanmış ölümleri engellemeliyiz. Hem ekincilik ve hayvancılıkta hem birlikte insanlarda makro ve boş kullanımdan kaçınılması bugün ve ati üzere dirimsel önem taşıyor.”

Share: