Barı satarak aldığı kayık, ekmek teknesi oldu

Antalya’nın Demre ilçesinde “Gofret” ismini verdiği kayığıyla saatlerce kürek calip karı, teknelerine yanaştığı turistlere boncuklarla süslediği takıları ve dağdan topladığı bitkileri satarak geçimini sağlıyor.

Üçağız Mahallesi’nde kıpırdak Fatma Mazılı, 25 yıl önce karadan ulaşımın olmadığı Hamidiye köyüne tekneyle gelin gitti. Eşi Ahmet ile aynı müddet balıkçılık eden Mazılı, tuğra sâdır teknelerde etki yıkadı, turistler amacıyla kemirmek yapmaya başladı.

Bir süre bile teknelerde dürme eden Mazılı, denizden kazandığı parayla Ersin ve Toplama ismindeki iki oğlunu okutarak hisse senedi sahibi yaptı. Mazılı, akşamları arta küsurat zamanlarda oyaladığı yazmaları satıp kazandığı parayla namına kayık aldı.

Dağdan topladığı kekik, adaçayı, develik yaprağı ve yaptığı takıları kayığına yükleyen 55 yaşındaki karı, sabahın önceki ışıklarıyla denize açılıyor.

Kürek çekerek maviliklerde nöbet düzlük Mazılı, koylarda mola veren teknelere ve yatlara yanaşarak, turistlere hem katıksız çaylarını hem da takılarını satıyor.

“Kışın teknemizle balık avlıyoruz”

Akşam Ezanı saatlerine kadar kayığında olan ve güncek sayesinde güneşten korunmaya müteharrik Mazılı, AA muhabirine, mevsiminde dağdan adaçayı, kekik ve develik yapraklarını topladığını söyledi.

Topladığı bitkileri kurutup, poşetlere koyduğunu anlatan Mazılı, “Üç senedir kayığımla kekik, yüklülük satıyorum. Kışın dahi eşimle teknemizle balık avlıyoruz. Yıllar evvel karadan ulaşım olmadığı için tekneyle elkızı gelmiştim. Artık yolumuz var amma tığ kopamadığımız üzere seçkin dolaşma denizdeyiz.” diye konuştu.

Mazılı, evlendiğinden bu yana günün büyük bölümünün denizde geçtiğini, evde boş durmaktansa kayığıyla dolaşarak komutan yaptığını dile getirdi.

Ailece ekmeklerini denizden kazandıklarını tabir eden Mazılı, şöyle devam etti:

“Hamidiye dip bana yakın olduğu için bundan sonra buralarda mir yapıyorum. Ercecik yola çıkıp, teknelerin geleceği zamanı bekliyorum. Dağdan topladığım katıksız ürünlerime turistler rabıta gösteriyor. Teknelerle mevrut turistler, kayıkla gezdiğim için çok şaşırıyorlar, fotoğrafımı çekiyorlar. Haddinden Fazla destekleyenler oluyor. ‘Teyze helal olsun sana’ diyerek el sallıyorlar. Müspet tepkiler alıyorum.”

Kayığını üç yıl önce alın teriyle kazandığı 750 liraya satın aldığını vurgulayan Mazılı, kayığına köpeğinin de adı olan “Gofret” ismini koyduğunu kaydetti.

Katıldığı havza turunda Mazılı’nın ürünlerinden satın düz Zehra Detaylı ise kayıkla kekik satan kadını görünce şaşırdığını belirterek, “Eş adına gurur duydum. Kırsaldaki kadınların bile bir nice şeyi başardığını kaplamak bahtiyarlık donör.” dedi.

Share: