Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Azerbaycan ve Ermenistan’ın tıpkısı sulh anlaşması imzalama zamanının geldiğine inanıyoruz”

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ile düzenlediği basın toplantısında mütekellim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Karabağ sorununun sona ermesinden sonra Azerbaycan ve Ermenistan’ın ayrımsız sulh anlaşması imzalama zamanının geldiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Reisicumhur İlham Aliyev, resmi temaslarda çıkmak için geldiği Gürcistan’üstelik Başvekil İrakli Garibaşvili ile aynı araya geldi. Aliyev ve Garibaşvili, yaptıkları görüşmenin peşi sıra ortak basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan ile Gürcistan beyninde bol komşuluk ilişkileri ve ciddi ortaklık olduğunu tamlayan Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bu büyüklüğünde mail olmasında Aliyev’in çok nazik katkıları olduğunu anlatım etti. İki ülkenin emsalsiz dostça ve andıran ilişkilere ehil olduğunu söyleyen Garibaşvili, “Ülkelerimizin ve halklarımızın refahı namına mevcut işbirliğimizin henüz de art seviyelere çıkacağına eminim. Zaman haddinden fazla majör aynı güruh yaptık, muhtelif konuları tartıştık ve ülkelerimiz arasındaki yakın ortaklığı bire bir sefer daha vurguladık. Dünyada yaşanan süreçleri görüştük ve bugün Ukrayna’bile yaşanan olayların danışmalar yoluyla çözülmesi gerektiği üstüne anlaştık. Antrparantez dünyada yaşanan olayların ancak barış ve istikrarla çözülmesi gerektiğini düşündük. Bu hem bölgemiz hem birlikte halklarımız için önemlidir” dedi.

“Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki hazar sürecini inceledik”

Aliyev ile lehçe durumu da görüştüklerini vurgulayan Garibaşvili, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki temasları ve iki büyüklük arasındaki hazar sürecini inceledik. Şahsen ego ve hükümetimiz, hazar politikasını uygulamak amacıyla elimizden gelenin arz iyisini yapacağımızı umuyoruz. Bölgemizdeki ongun komşuluk münasebat, tek işbirliği biçimine marjinal değil, hoppadak güçlendireceğiz ve alay malay haddinden fazla şey yapabileceğimize eminim. Gürcistan, Azerbaycan üzere yüce benzeri ülkedir ve bir zamanda Azerbaycan, Gürcistan’ın bile ciddi ortağıdır. Halihazırda hayata geçirdiğimiz makro projeleri gözden geçirdik. Bunlar tarihi projelerdir; Bakü-Tiflis- Ceyhan yer yağı hattı, Bakü-Tiflis- Erzurum doğal gaz borazan hatları, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu ve Itidalli Fasıla. Hayata geçirdiğimiz projeler daha çok henüz ileriye taşınacak ve henüz üstelik hızlandırmaya kararlıyız” dedi.

“Azerbaycan ve Ermenistan’ın tıpkısı barış anlaşması imzalama zamanının geldiğine inanıyoruz”

Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki önemli paydaşlık ilişkilerinin neredeyse kavil düzeyine ulaştığını söyleyen Azerbaycan Reisicumhur İlham Aliyev ise, “Çünkü bir nice alanda canlı namına işbirliği yapıyoruz. Arsıulusal kuruluşlar çerçevesinde bir zamanda ikili tıpkısı formatta daim namına birbirimize bindi oluyoruz. Birçok kebir proje takkadak ülkelerimiz için değil, kesim ve bütün Avrupa üzere hususi önem taşımaktadır. Bugün dokuz canlı çok laf masaya yatırıldı. Tartışmaların merkezinde elbette ki bölgede yaşanan süreçler ve güvenlikle ilgilendiren konular dahi vardı. İkinci Karabağ Savaşı sonrasındaki genişlik ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerinin gidişatı hakkında başbakana hikmet verdim. Karabağ sorununun sona ermesinden sonradan Azerbaycan ve Ermenistan’ın ayrımsız barış anlaşması imzalama zamanının geldiğine inanıyoruz” dedi.

” Güney Kafkasya’ya barış gelecek”

Ermenistan’a ilkokul temel ilkeden oluşan önerilerini sunduklarını aktaran Aliyev, “Ermeni tarafının de siyasal ferman göstereceğini ve arsıulusal topluluk vasıtasıyla maruf bu asıl ilkeler doğrultusunda Azerbaycan ile barış anlaşmasını imzalayacağını umuyorum. Bu gerçekleşirse Güney Kafkasya’ya sulh ati ve benzeri zamanda işbirliği fırsatları birlikte ortaya çıkacaktır. Zaman benzeri zamanda ülfet sırasında Gürcistan-Azerbaycan-Ermenistan istişarelerinin başlaması konusunda düşün alışverişinde bulunduk. Ermeni tarafı buna hazırsa biz birlikte hazırız” dedi.

“2027’da Azerbaycan’ın sadece Avrupa’ya doğal gaz ihracatının 20 bilyon metreküpe ulaşmasını planlıyoruz”

Azerbaycan’ın Gürcistan’a 3 bilyon dolardan çok envestisman yaptığını tamlayan Aliyev, “Tabii bugün gelecekteki enerji politikamız karşı açık tıpkı düşün alışverişinde bulunduk. Başbakanın de belirttiği kabil meri projeler halihazırda başarıyla yürütülmektedir. Yıpranmamış projeler düşünüyoruz. Dünya pazarlarına gaz ihracatını artırmayı hedefliyoruz. Bu sene 22 milyar metreküp dış satım yapacağız, gelecek sene daha da artacak. Avrupa Komisyonu ile Azerbaycan beyninde bu yılın orak ayı ayında imzalanan enerji alanında ciddi paydaşlık anlaşması, Azerbaycan’ın önümüzdeki 5 sene zarfında Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlayacağını gösteriyor. Yani niyetimiz bundan ibarettir ve imkanlarımız üstelik var. Sonunda 2027’birlikte Azerbaycan’ın yalnız Avrupa’ya doğal gaz ihracatının 20 bilyon metreküpe ulaşmasını planlıyoruz” dedi.

Gelecek sene Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru yolu ile ihracatın artırılacağını anlatım fail Aliyev, “Şu anda işletmede olmayan Bakü-Supsa petrol boru hattını da kısaltmak istiyoruz. Bu konuyu ayrıca konuştuk. Planlarımızı sayın başbakana bildirdim. Bunun amacıyla balaban bire bir ihtiyaç ve büyük bir potansiyel var” dedi.

“İşgalden kurtarılan topraklarda 10 gigawatt yenilenebilir enerji üretme kapasitemiz var”

Uygulanacak olan yıpranmamış projenin elektrikle ilgili olduğunu vurgulayan Aliyev, “Azerbaycan, elektriği acun pazarlarına ihraç etmeye çalışıyor. Tabii ki ihracat yönümüz Gürcistan’dan geçiyor. Yemeden Içmeden işgalden kurtarılan topraklarda 10 gigawatt yenilenebilir erke teksir kapasitemiz var. Bu misil Barış Denizi’nden ise 157 gigawatt’a ulaşıyor. Yani bu arsıulusal uzmanlar tarafından doğrulama edilen bire bir misil ve çok balaban bire bir misil. Bittabi bu enerjiyi hatırlamak ve ihraç girmek önümüzdeki yıllarda bizim görevimiz. Burada Gürcistan ve Azerbaycan farklı alanlarda olduğu kabil bu alanda dahi çalışkan adına işbirliği yapacaklardır. Kısacası, bölgemizin kazançlı potansiyelini tasarruf etmek üzere şişman fırsatlar var, enerji kaynakları, erişim koridorları üzere” dedi.

“Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun taşıma kapasitesini 5 milyon tona çıkarmayı planlıyoruz”

Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki kargo taşımacılığı hacminin bu yıl yüzde 75 arttığını üstelik söyleyen Aliyev, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun transfer kapasitesini 5 milyon tona çıkarmayı planlıyoruz. Bu amaçla bu projeye bu sene ve ati sene Azerbaycan marifetiyle melfuf envestisman yapılacak. Birlik yatırımlar hazır ve bu süreci başlattık. Çünkü Sulh Denizi üzerinden Azerbaycan, Gürcistan ve yandaki ülkeler üzerinden ulaşım yollarına balaban gerekseme vardır. Kullanılmamış ulaşım yolları, hem jeopolitik durumla ilişkin adına hem dahi bilcümle güzergah üzerinde bulunan bütün ülkelerin çıkarlarını karşılamaktadır. Bu nedenle Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun iş hacminin 5 milyon tona çıkarılması ve benzeri zamanda Gürcistan limanları kullanılarak Ölçülü Asya ve Asya’dan Batı’ya ve tamam suratsız istikamette aktarılan dara hacminin artırılması eskimemiş aynı kaynak oluşturur. Bunun için amade olmalıyız” dedi.

“Tamam dünyada ve Avrupa’da erke kaynaklarına iri kâm var”

Tamam dünyada ve Avrupa’üstelik erke kaynaklarına balaban irade olduğunu belirten Aliyev, “Gürcistan ve Azerbaycan bu konuda bir tane cepheden akıntı ederek, millî çıkarlarını sağlayacak. Bakın, iki ahi mevki arasındaki ilişkilerin havza, Avrupa ve dünya için hangi büyüklüğünde muhteşem olduğunu görün. Mecmu bu başarıların temelinde bizim dostluğumuz, halklarımızın dostluğu, liderlerin dostluğu ve kuma işler duruyor. Bu nedenle, bu temiz punt üzere, beni bu adamakıllı yere çağırma ettiği amacıyla Başvekil’a şükranlarımı sunuyor, arkadaş, ahi Gürcü halkına zenginlik, sağlık ve hazar diliyorum” dedi. – TİFLİS

Share: