Cenup Afrika Reisicumhur Ramaphosa, anayasayı ihlal etmekle suçlanıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kuvvet partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Millî Icra Komitesi, anayasayı ihlal etmekle itham edilen Reisicumhur Cyril Ramaphosa’nın durumunu tartışmak için toplanacak.

Cumhur Reisi Ramaphosa, görevi başındayken özel bire bir çiftliği işlettiği, 2020 yılında bu çiftliğe müteveccih soygunu manşet kuvvetlerine bildirmediği, soygunda çalınan paranın kaynağının belirsiz olduğu ve çiftliğin koruma işlerinde Cumhurbaşkanlığı korumalarını görevlendirdiği gerekçesiyle anayasayı ihlal etmekle suçlanıyor.

Devlet televizyonu SABC’nin haberine göre, ANC Ulusal Yürütme Komitesi, Cumhurbaşkanı Ramaphosa’nın anayasayı ihlal ettiğine yönelik suçlamaları görüşmek üzere toplanacak.

Ramaphosa iddiaları reddediyor

Güney Afrika’nın sunma varlıklı isimlerinden biri akseptans edilen Ramaphosa ise namına yöneltilen suçlamaları reddediyor.

Cumhurbaşkanı, bu kom soygunu sırasında Afrika Birliği toplantısı üzere Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da olduğunu, soygundan ayrımsız kar elde etmediğini ve ayrıca Cumhurbaşkanlığı korumalarının yasa dışı tıpkısı şekilde görevlendirilmediğini kanıt ediyor.

Bununla birlikte Ramaphosa, bugün basına yaptığı açıklamada, anayasayı ihlal ettiği yönündeki suçlamalara yönelik sonuncu kararın ANC’nin Ulusal Icra Komitesi’nde alınacağını, kendisinin bile bu toplantıya katılacağını açıkladı.

Muhalefet cephesinde ise Ramaphosa’ya yönelik ricat çağrıları yükseliyor.

Kom soygunu

Bir takım soyguncu, 2020 yılında Limpopo eyaletinde mevcut ve Ramaphosa’ya ilişkin olan camız çiftliğinden 500 bin ila 4 milyon dolar arasında para çalarak kayıplara karıştı.

Bu soygunun, yasalara marjinal olarak manşet kuvvetlerine bildirilmediği ve çiftliğin korunmasında Cumhurbaşkanlığı korumalarının görevlendirildiği ati sürüldü.

Çiftlikten çalınan paranın meblağı ve kaynağı resmi namına hiçbir ant açıklanmadı. Bu boyut, çalınan paranın anahtar dışı olduğu iddialarını yanı sıra getirdi.

Share: