Kıbrıs gazisi saat tamircisi 60 yıldır saatleri ayarlıyor

Kocaeli’da dinamik Kıbrıs gazisi saat tamircisi 68 yaşındaki Fikret Kuşkonmaz, 60 yıldır engebeli saatleri onarım ediyor.

Mesleğe yoz yaşlarda şakirt adına başlayan Kuşkonmaz, gitgide kendisini geliştirerek işinde ustalaştı.

Askerlik görevini İzmir’deki birliğinde denizci namına işleyen Kuşkonmaz, fariza üzere bulundukları Mersin’den Kıbrıs Barış Harekatına katıldı. Gazilik unvanı verilen Kuşkonmaz, elan sonra işinin başına döndü.

Uzun yıllar yanı sıra çalıştığı ustasının 1977 yılında emekli olmasının ardından İzmit Önder Caddesi’nde kâin ayrımsız apartmanda neşelilik gösteren dükkanı devralan Kuşkonmaz, burada 24 sene boyunca müşterilerine hizmet verdi.

Kuşkonmaz, apartmanın, adına yenisi geçmek için 1991 yılında yıkılmasının peşi sıra kullanılmamış tıpkı dükkana taşındı.

Mesleğini istekle sürdüren 3 bala ve 10 torun sahibi Kuşkonmaz, İzmit Alemdar Caddesi’nde bulunan iş merkezindeki 7 metrekarelik dükkanında arızalı saatlerin bakım ve tamirini yapıyor.

“Saatlere avlu çevirmek erinçli ve mutlu hissettiriyor”

Fikret Kuşkonmaz, AA muhabirine, tuhaf mesabesinde saatlere sahn vermenin kendisini rahat ve mutlu hissettirdiğini söyledi.

Dedelerinin de tıpkı meslekle uğraştığını belirten Kuşkonmaz, imkansızlıklar dahilinde ilkokulu bitirdikten sonra ustası Salih Anlaklı Çetiner’in beraberinde mesleğe başladığını anlattı.

Kuşkonmaz, çocukluğunda çamur işçiliğine merakı olduğunu dile getirerek, “Çamurdan saat yapardım. Buğday sapından ise yelkovan ve akrep yapardım. Bu işin içine girdim, artık meraklandım. Zevkle bu işlerle uğraşıyoruz.” diye konuştu.

Onarım ettiği eski saatler ortada 110 yıllık aynı saat bile olduğunu nâkil Kuşkonmaz, “Bakımlarını yaptığım saatler, ‘Bana az buçuk halk atarsan çalışırım.’ diyor. Ara Sıra parçaları imkanlar dahilinde kendi elimizde yapıyoruz. Umum yapımı saatlerin tamiri amacıyla uğraş edilmesi lazım. Saatte pandül (sarkaç) denen kıvılcım var. O sallandıkça saat çalışır. Yeryüzü önemlisi bazı parçalar kırık mı değil mi kaçmak geçişsiz.” ifadelerini kullandı.

Kuşkonmaz, bozuk saatleri tamirat etmenin meşakkatli olduğunu ve ant aldığına değinerek, “Bazı Bazı günlerce uğraşıyorum.” dedi.

Pazarları gezerken gördüğü sakat saatleri satın aldığını tamlayan Kuşkonmaz, tamiri cins değilse parçalarını başka saatlerin tamirinde kullandığını kaydetti.

Çırak bulamamaktan şikâyetçi Kuşkonmaz, “Gâh vatandaşlar geliyor, ‘Benim oğlumu çırak al.’ diyor ancak daha bir molekül öğrenmeden ‘Ne kadar vereceksin?’ diyerek soruyorlar. Bu mesleğin ölmesini istemiyorum. Onarım için İstanbul, Ankara, Adana’dan saatler geliyor. Ankara’dan tamirat için saat geliyorsa buyurmak kim bu işi fail fazla kalmamış.” açıklamasında bulundu.

Share: