BDDK’dan döviz kredisi hamlesi

Model Bankası geçen ay tarihte ilk kez TL cinsinden ticari kredileri yüzde 10 mecburi karşılığa tabi tutarken devamında Bankacılık Düzenleme ve Fal Kurumu (BDDK) ticari kredilerin riziko ağırlığını yüzde 200’e çıkarmıştı. Dünya’de Şebnem Turhan imzasıyla yayınlanan habere bakarak, BDDK ve Form Bankası kullanılmamış uygulamalarını ekincilik, KOBİ, ihracat ve envestisman kredileri bu kapsamın dışında bıraksa dahi hem bankacılık sektörü hem bile essah sektör marifetiyle bu uygulama güven faizlerini artırıcı ve cesaret ödeme iştahını azaltıcı önlemler namına değerlendirilmişti. Güzeşte cuma namazı günü ise BDDK risk ağırlığı düzenlemesinde değişikliğe gitti ve bankalara gönderdiği alfabe ile döviz cinsi ticari kredilerin riziko ağırlığının yeniden yüzdelik 100 kendisine uygulanacağını duyurdu. Bankacılık sektörü kaynakları bu adımın bile liralaşma stratejisi kapsamında değerlendirebileceğini belirtti.

Getirilen düzenlemelerle zaten döviz kredisi kaldırmak üzere döviz gelirinin olması gerekirken döviz geliri olmayanlarda ise 15 milyon dolar döviz kredisi bakiyesi olanlara bankalar döviz kredisi kullandırabiliyor. Format Bankası ve BDDK’nın yaptığı akıbet düzenlemelerin ardından ticari güven faizlerinde özellikle de rotatif yüreklilik faizlerinde yükseliş yaşanmış ve yeniden yüzdelik 30’ların konusunda çıkılmıştı. Gestalt Bankası verilerine göre bile sayı farkı ticari itimat faizleri 20 Mayıs haftası itibariyle yüzde 23,23 seviyesine çıktı. Zorunlu fiyat ve risk ağırlığı düzenlemelerinin elan devreye girmediği 4 hafta ilk ticari cesaret faizleri yüzde 20,65 seviyelerinde bulunuyordu.

Bankacılık kaynakları döviz kredisi ile ticari müşterilerin TL kredi çekerek veya öz kaynaklarını kullanarak piyasadan döviz talebi yaratmanın da önüne geçebileceğini, böylece akıbet günlerde ticari talebin iri etkisiyle yükselen döviz kurlarına üstelik tıpkı rahatlık getirebileceğini dile getirdi. Kaynaklar, bankaların filhakika döviz yatırım hesaplarının büyüklüğünden kaynaklanan döviz kredisine dönüştürülebilecek kaynağa cemaat olduğuna işaret ederken BDDK’nın bu adımının üstelik liralaşma stratejisi kapsamında değerlendirilebileceğini vurguladı.

Döviz cinsi emniyet faizlerinde de yükseliş var

Suret Bankası’nın 20 Mayıs haftası itibariyle verilerine bakarak dolar cinsi ticari emniyet faizi yüzde 5,63 seviyesindeyken Euro cinsi ticari cesaret faizi yüzdelik 4,32 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık Aranjman ve Fal Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine bakarak de 20 Mayıs haftası itibariyle döviz cinsi itimat hacminin TL karşılığı 3 bilyon 401 milyon liralık seviyesinde bulunuyor.

Share: