Bankalardan kredide sıkışmaya almaç beyanı çözümü

BDDK’nın TL düzenlemesi sonrası bankalar kredi alabilecek ve alamayacak şirketleri belirlemekte sıkıntı çekiyor. Denetimden geçmiş akıbet bilançoları temel düzlük bankalar, cari uzanım üstüne ise almaç beyanı ile hareket ederek güven kullandırıyor. Bazı bankalar ise riziko almamak yerine kredide limitli kullandırım yapıyor yahut süreci askıya alıyor.

Bankalar son denetlenmiş tablonun tarihini temel alarak itimat prosedürü başlatıldığını rapor ediyor.

Cari nakdi yabancı servet ilavesi konusunda ise bankalar müşteri beyanı istiyor ve bunun ardından itimat sağlanıyor.

Prosedürlerde belgisiz olan unsurlar üzerine BDDK’dan ahenktar namına düşünce sorulurken, bankalar şirketin itimat alıp alamayacağı konusunda tenakuzda kalındığında yüreklilik sürecini belirsizlik geçene büyüklüğünde askıya alabiliyor.

BloombergHT’ye haberine bakarak, bankacılar “Hangi şirketin itimat alıp alamayacağı üzerine ipham var. Zımnında normalde ferah ferah itimat verdiğimiz ara sıra şirketlerde ancak limitli debi edebiliyoruz” dedi.

Denetim esaslarında sonuç denetimden esbak tabloların temas şirket amacıyla aktüel olmaması, sorun yaratıcı alanlardan biri.

Zira çeyreklik bilançolar üzere her şirkette denetimden mürur yükümlülüğü bulunmuyor. Bu nedenle itimat yeterliliği amacıyla yılsonu bilançosunu denetimden geçirmiş ve süreci tamamlamış şirketler için dava bulunmazken, başka şirketlerde kamera beyanı alınıyor.

Müşteri beyanı ile soy ebat beyninde ayırt oluştuğunda yaptırımın ne olacağı gibi konularda vuzuhsuzluk sürerken, BDDK’nın zaman bütün sorun mucit alanları netleştirmesi bekleniyor.

BDDK’dan ticari güven kullanımına ilişkin yıpranmamış açıklama

 

Ekonomistler BDDK kararı için hangi dedi?

 

BDDK kararı tıpkı nevi anamal kontrolü mü?

 

Share: