Katar tezkeresi TBMM Umumi Kurulunda kabul edildi

DÜRÜST Tümen Kocaeli Mebus ve çarkıt Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Şimendifer tezkeresine ilgili, “Bizden dilek edilen ve bizim de göndermeyi düşündüğümüz, ölçüm kocaman Meclisindir, 250 civarında leşker, 1 korvet ve bununla ait ustalık takım. Bundan ‘bire bir özel düzenlilik şirketi’, ‘Wagner tipi benzeri yapılanma’, lejyonerlik çıkarmak bence siyaseti çok haddinden fazla zorlamak anlamına geliyor.” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Şimendifer’bile Dünya Kupası Kalkanı Harekatı kapsamında 6 kamer süreyle görevlendirilmesine ilgilendiren Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda akseptans edildi.

Tezkere üzerinde İYİ Fırka Grubu yerine küçümseme düz Vazıh Mebus Adnan Sezgin, Türkiye ile Katar arasında imzalanan kanı mektubu ve protokolün daha geçmiş denenmemiş teşrikimesai modeli olduğunu söyledi. Sezgin, “Türkiye resmi personeliyle kullanılmamış bire bir tip lejyonerliğe mi soyunuyor? İktidarın marifetiyle Wagner’ciliğe, Blackwater’culuğa mı özeniyor? Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesinde ve dünyada barışı ve huzuru yüklenmek, toptan istikrara yardım icat etmek amaçlarıyla sayımsız uluslararası fariza gücüne, tatbikata ve harekata katılmıştır. Fakat bugüne kadar hiçbir antlaşma özel aynı uluslararası organizasyonu üstlenen benzeri ülkeye muavenet etmek için adeta tıpkı hususi düzenlilik şirketi kabilinden dar dışında görevlendirilmemiştir. Bu kusur tezkereye İYİ Tümen namına kuvvetle karşıyız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Katar ilişkilerinin dostluk ilişkisinin ötesinde, anlaşılması gibi sıfır dokuz canlı çok çarpıklıkla ve şaibeyle meşgul olduğunu sav eden Sezgin, “Sayın Cumhurbaşkanı’na dürü edilen tayyare, Tank Paleti Fabrikası’nın satışı, Tren ile yapılan swap anlaşması ve bu anlaşmada dolar kurunun efdal fiyatta sabitlendiği iddiaları, Çizgi İstanbul yorumları bu garipliklerden hemen bazıları. Katar ile son dolaşma ilişkilerimizin konusunda inşa edildiği ihvancı arsıulusal ilişkiler vizyonu ve iktidarın buradan hareketle kurguladığı politikalar bundan sonra kökünden çökmüştür.” sözlerini sarfiyat etti.

“Farklı kesim ülkeleriyle olan ilişkimize birlikte zait yönde yardım sağlıyor”

MHP Kayseri Mebus İsmail Özdemir, Katar ile ilişkilerin efdal seviyede ilerlemesi ve rastgele tip sınama karşısında güçlenerek için devam etmesinin Türkiye’nin dış politikasının ve sıkıntı sahasının gelişmesine ulama sunan benzeri mahiyette bile ilerlemeyi sürdürdüğüne meni etti.

Körfez bölgesinin önemli öneminin küresel seviyede yaşanan enerji krizi dolayısıyla bugünlerde henüz de arttığını vurgulayan Özdemir, “Bu şartlarda Şimendifer’a müzaheret etmek Türkiye’nin dostluğunun nelere paha olduğunun görülmesine olanak tanımıştır. Tren’ın gayrı Körfez ülkeleriyle yaşadığı mesail devam ederken ülkemizin verdiği bindi, karşı karşıya kaldıkları problemlerin aşılmasında oylumlu bire bir sorumluluk de doğurmuştur. Akse ve gerilim coğrafyalarının başında mevrut Koy bölgesinde barışın bilge olması üzere iş birliği imkanlarının henüz dahi geliştirilmesi açısından Katar ile süregelen münasebetlerimiz değişik bölge ülkeleriyle olan ilişkimize birlikte artı yönde yardım sağlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin global hedefleri açısından Tren’ın değerli bire bir yere ehil olduğuna dikkati çekici Özdemir, “Böylesine şişman ve uluslararası çaptaki organizasyonda Türk asayiş güçlerinin ağırbaşlılık üstlenecek olması lüzumlu Tren gibi arkadaş ve cömert bire bir ülkeye alın vermemiz gereken destek namına kabul edilmeli gerekse üstelik ülkemizin prestij ve efdal kudreti açısından dikkate alınması müstelzim bir kapsam yerine değerlendirilmelidir. Türkiye’nin sağlayacağı güvencenin eksiksiz acun ülkeleri yoluyla takip edilecek tıpkı faaliyette görünmesi, global barışa sağladığımız katkının ayrıcalı tıpkısı örneği olacaktır.” şeklinde konuştu.

MHP’li Özdemir, partisinin tezkereye “evet” oyu vereceğini üstelik belirtti.

“Türel meşruiyetin pekâlâ sağlandığını tek anlamış değiliz”

HDP Diyarbakır Saylav Hişyar Özsoy, özlük güvenliğini sağlayamayan Tren’ın Türkiye’den bindi istediğini anlatım ederek, “Kime güvenerek yapıyorsun? Kimden bindi istemiş? Amerika’dan, Fransa’dan, İngiltere’den, İtalya’dan istemiş. 22 lime Gündüz Feneri ülkesi var, biricik bir tanesinden istememiş. Bir Türkiye’den istemiş benzeri de Pakistan’dan istemiş. Çok ilginç bire bir ebat değil mi? O büyüklüğünde dost kasaba var Itidalli Doğu’da, çeri mi kalmamış gitsin buraya? Amma gitmiyor.” diye konuştu.

Özsoy, partisinin, bu tezkereye de “faydalı” oyu vereceğini söyleyerek, “Hükümeti bu vesileyle, aut politikayı bağırsak siyasa malzemesi adına kullanmamaya, dâhilî anlamda elan tutarlı, daha detaylı vadeli düşünmeye nida ediyoruz. Evinizin içini düzenlemeden dışarıda yapacağınız hiçbir adım, size seçimleri kazandıramayacak.” sözlerini sarf etti.

CHP İstanbul Mebus Ünal Çeviköz, Türkiye’nin arsıulusal organizasyonlarda görünür olmasını istediklerini fakat bunun, polis güçleri ve askerin yurt toprakları dışına göndererek, tehlikenin içine atarak yapılmaması gerektiğini söyledi.

İktidarın, tezkereyi politik adına gerekçelendirmede güçlük çektiğini, tezkerede önceki yapılan anlaşmalara atıf yapmaktan öte elle tutulur ayrımsız siyasi esbabımucibe göremediklerini savunan Çeviköz, “Biz ne polisimizin ne askerimizin ayağına taş değsin isteriz. Polislerimizin gönderilmesine müsaade istenmişken leşker götürmek amacıyla elbet bire bir olağanüstü milli menfaat durumu küçümseme konusudur; özellikle türel meşruiyetin elbette sağlandığını hiç anlamış değiliz.” ifadelerini kullandı.

Çeviköz, partisinin, uluslararası terörle mücadele kapsamında uluslararası toplumun aldığı ortak kararları, barındırdığı riskler itibarıyla sakınca görmediği takdirde desteklediğine meni ederek, şöyle bitmeme etti:

“Tek uluslararası kuruluşun koruması da olmadan polislerimiz, askerlerimiz ateşe hücum etmek isteniyor, buna cevaz vermemiz olanaklı değil. Biz hep ülkelerle eşitlikçi bir yaklaşım içinde olunmasını tabii isteriz. Katar ile iki hükümran büyüklük yerine dostça münasebat geliştirilmesinden tabiatıyla memnunuz ancak bu ilişkilerin asimetrik tıpkısı duruma dönmesi ve ülkemizin milli menfaatlerini ihlal eden boyuta getirilmesini asla akseptans etmeyiz. Biz bu tezkereye, tezkerede sözü edilen, daha evvel imzalanmış mevcut düet anlaşmalar konusundaki tutumumuzla ahenkli olarak damarlı fikir vereceğiz.”

“İlelebet Suudi Arabistan ile ilişkilerin biberli gitmesi anlamına gelmez”

DÜRÜST Öğür Kocaeli Mebus ve çarkıt Milli Savunma Bakanı Işık, benzeri dost ve kardeş ülkenin, büyük bire bir arsıulusal organizasyona karı sahipliği yapacağını, bu noktada Türkiye’nin ve bazen dost ülkelerin desteğine ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Muhalefetin görevinin eleştiri olduğunu ancak eleştirinin dozajının çokça ongun ayarlanması gerektiğini dile getiren Işık, “Bizden kâm edilen ve bizim da göndermeyi düşündüğümüz, ölçüm yeniden önemli Meclisindir, 250 civarında er, 1 korvet ve bununla ilgilendiren maharet takım. Bundan ‘aynı özel güvenlik şirketi’, ‘Wagner tipi benzeri yapılanma’, lejyonerlik ihata etmek bence siyaseti çokça çok cebretmek anlamına geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AK Öğür iktidarını “ihvancı dış politikayla” suçlayanların, hükümsüzlük ettiğini rapor fail Işık, “Türkiye, ilkeli aut politikayı kişi çıkarlarıyla buluşturma gayreti içerisinde olmuştur. Tabiatıyla, eğer Suriye’üstelik, Heybet Başkanı Esed, 500 bin insanın üstüne bomba yağdırır ve o insanların ölümüne sebep olursa Türkiye bunu katiyen kabullenmez ve vacip tepkiyi gösterir amma bu asla, ‘biz Suriye’yle ilelebet düşman kalacağız.’ anlamına da gelmez. Türkiye, ilkin güvenlik tehditleri girmek üzere bölgede mütebeddil şartları göz önüne alarak lazım adımların atılmasından üstelik yüzsüz. Bunu, ‘aut politikada aynı dilemma, shifting’ veya bir apayrı şekilde yorumlamak bana bakarak haksızlıktır.” diye konuştu.

Fikri Işık, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ait üstelik “Bire Bir cinayet işlenmiştir, başta Cumhurbaşkanımız oluşmak üzere bu konuda arz açık gurur sergilenmiştir ama bu sürgit Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin çığlık gitmesi anlamına gelmez. Orada doğru olan o tavrı koymaktır, daha bilahare de ilişkilerimizin sürdürülebilir şekilde paçarız çıkarlara, bacanak ve muadele ilişkilerine dair namına sürdürülmesidir.” ifadelerini kullandı.

Tezkerenin kabul edilmesini isteyen Işık, “Türkiye ve Şimendifer bacanak ve kardeş iki büyüklük. Tren halkında ve yönetiminde Türkiye’ye cebin çokça iri tıpkı sempati var. Bunun sonuçlarından biri de bizim birlikte dostumuzun, kardeşimizin gerekseme duyduğu anda onun yanında olmamızdır. Bu mektup de bundan apayrı hiçbir husus ifade etmiyor. Bu tezkereden eksantrik anlamlar çıkarmanın bana göre hiçbir gereği yok.” dedi.

Işık, Türkiye’üstelik vatandaşa hamaset veren bir muhalefetin olmayışının, Türkiye’nin sunma mehabetli problemi olduğunu da söyledi.

CHP Kol Başkanvekili Engin Özkoç, YANLIŞSIZ Fırka’li Işık’ın sözlerine “Güvenilir sıfır ‘Bütün komşularımızla hazar içerisinde yaşayacağız.’ deyip bütün komşularıyla antagonist olan bire bir siyasi iradedir; bunun adı de AKP’dir.” şeklinde yanıt verdi.

Şahsı adına hezel kayran CHP Eskişehir Saylav Yengi Çakırözer ise tezkerenin, Şimendifer ile şeffaf olmayan tıpkısı ilişkinin ürünü olduğunu ileri sürerek, “Ülkemize, halkımıza, topraklarımıza bir tehdit yokken askerimizin, polisimizin canını riske atmaya ayar mi?” sorusunu yöneltti.

“Benzeri büzük çıpası olmuş durumdayız”

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve SELIM Öğür İstanbul Saylav Akif Çağatay Tığ, spor diplomasisinin son yıllarda nazik ivme kazandığına bel etti. Mufassal yıllar Bilgisizlik ve Spor Bakanlığı yaptığını anımsatan Kılıç, futbolun, hükmettiği iktisat açısından farklı özelliklere sahip olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki var olan değme ihtilafın gene iki mevki beyninde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Amma eğer AKARSU koşulsuz ve tek sorgusuz bindi olursa, işte zaman olduğu kadar, kendilerinin yüzlerine dahi söylediğimden kontekst ‘Şımarık bala gibi cereyan fail SUTAŞ üyesi Yunanistan ile bu noktaya gelinir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye dış politikasını küçük göstermeye çalışmanın akilane olmadığını kaydeden Tığ, “Biz şu anda dünyanın yer sıcak -askeri ve silahlı angajman açısından, temaslarından birinin yaşandığı bölgenin yeryüzü yakınında olan tıpkısı ülkeyiz ve bütün bu karmaşanın içerisinde tabiri caizse aynı güven çıpası olmuş durumdayız. Çarpışan, askeri ayrımsız şekilde birbiriyle yüz yüze gelmiş olan iki değişik ülkenin yönetimlerinin cesaret duyduğu ve gitmek için kendilerinde cüret hissettikleri bir mutluluk ve bu noktada birlikte benzeri Cumhurbaşkanımız var.” diye konuştu.

Kılıç, kendileri amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin beherglas vatandaşının, özellikle dahi TSK unsurları ve itimat güçlerinin can güvenliğinin en son noktada mefret olduğunu dile getirerek, “Şayet makro Meclisimiz kabul paha, bu mektup geçerse, bu noktada görev alacak askerlerimiz, burnu kanamadan, kıllarına tıpkısı zarar gelmeden görevlerini ifa ederek inşallah ülkelerine döneceklerdir.” dedi.

TBMM Umumi Kurulunda görüşmelerin peşi sıra yapılan oylamada kitap kabul edildi. Elan sonradan partilerin kol önerilerinin görüşmelerine geçildi.

Share: