Sosyal basamak projesinin temeli 25 Ekim’de atılacak! İşte heyecanın tavan yaptığı 17 diyar

Cumhur Reisi Erdoğan geçtiğimiz haftalarda 81 ilde içtimai göz projesinin başlatıldığını duyurmuştu. Vatandaşlar dahi makul fiyatlarda hem arsa hem bile konut sahibi olabilmek amacıyla projeye şişman bandaj göstermişti. Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da esbak gün “İlk Evim İlk İş Yerim Projesi” kapsamında kısaca 5 milyon vatandaşın projeye başvuruda bulunduğunu açıklamıştı.

İLK ASIL 25 EKİM’DE ATILACAK

Toplumsal hane projesine başvurular 31 Teşrinievvel’e büyüklüğünde devam edecek. Konuya ait ise yıpranmamış detaylar ortaya çıktı. Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Hedef Çekicilik, Cumhuriyet tarihinin sunma nazik toplumsal ev hamlesi kapsamında 5 bin konutun temelinin 25 Teşrinievvel’de Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla atılacağını bildirdi.

17 İL BELLİ OLDU

Proje kapsamında 5 bin konutun temel atma törenlerinin gerçekleşeceği 17 diyar ise anlaşılan oldu. Ankara, Afyon, Amasya, Vazıh, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak doğmak için bu illeri sıralayan Nazır Alım, şu ifadeleri kullandı: “Aylardır bu projeye tedarik içerisindeyiz. 31 Teşrinievvel’e büyüklüğünde müracaat süresi var. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın de teşrifleriyle 5 bin konutun temelini şişman tıpkısı coşkuyla atacağız.”

Bakanlık yoluyla projeyle ilgili bakir görseller da paylaşıldı:

NASIL VE NEREDEN BAŞVURULABİLİR?

Cumhur Reisi Erdoğan’ın detaylarını açıkladığı ve adı “İlk Evim, İlk İş Yerim” yerine belirlenen kampanyaya başvurular, proje ilindeki Tarım Bankası ve Umum Bankasının çıkışlı şubeleri ve e-Şevket aracılığı ile yapılacak. Bankalar eliyle yapılacak başvurular, 14 Ilkgüz- 31 Ekim 2022 tarihleri arasında akseptans edilecek. e-Ululuk başvuruları ise 28 Ilk Teşrin’de sona erecek. Bölük tipi 2+1 ve 3+1 ayrımı olmadan, proje bazında müracaat yapılacak. Hak sahiplerinin basamak tipleri, ihale yapıldıktan sonra “konut tayin kurası” ile belirlenecek ve başvuru bedeli 500 liralık olacak.

Başvurular “Martir Aileleri, Terör, Harp ve Fariza Malulleri”, “Arz beş altı yüzde 40 sakat vatandaşlar”, “emekliler”, “18-30 gözyaşı arasındaki çoluk çocuk” ve “Ayrıksı azrail adayları” olmaz için 5 kategoride akseptans edilecek. Tam talebin oluşmaması yahut mücbir nedenler zımnında projenin gerçekleştirilememesi halinde referans sahiplerine bilgi verilecek. Başvurusu toplanacak konutların, nüsha, brüt metrekare, net metrekare ve şerefiyeli satış fiyatları, ihalesi yapıldıktan sonra belirlenecek. Konutların satışı, yüzdelik 10 önceden, 240 kamer vadeli ve taksit başlangıçları ev teslimlerini izlem fail kamer itibarıyla başlayacak şekilde yapılacak. Hak sahiplerinin konutlarına ait artan borç bakiyesi ve mahiye taksitleri rastgele yılın karı ve temmuz aylarında atılmak üzere yılda 2 defa, tıpkısı geçmiş 6 maaş dönemdeki memur maaş artım oranı dikkate alınarak İdarece tayin edilen oranda artırılacak.

KİMLER MÜRACAAT YAPABİLECEK?

TOKİ tarafından düz yazı edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde yer birkaç 1 yıl eğleşme eden yahut proje diyar nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üstüne büyüklük sınırları süresince tapuda kayıtlı konutları namevcut, daha evvel TOKİ vasıtasıyla karı satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvurabilecek.Başvuru sahipleri kafa koçanı ile projenin bulunduğu ildeki izinli vezneci şubelerinde “Başvuru ve Satın Alma Taahhütnamesi” imzalayacak.Sosyal konutlar amacıyla benzeri haneden yegâne başvuru alınabilecek, apansız aşkın referans yapılması durumunda başvurular batıl sayılacak.Şehit aileleri, savaş ve hizmet malulleri ile bunların dul ve yetimleri dünya başvuruda bulunacaklarda, mahiye evre halkı gelirinin müracaat tarihi itibarıya besin, posta temas türlü aldıkları yardımlar karışma başlamak için İstanbul için genişlik çok net 18 bin teklik, yetersiz genelinde ise en çok 16 bin lira olması şartı aranacak.”Canlı” kategorisine 14 Ilkgüz 1992’den sonraları doğanlar başvurma edebilecek.”Şehit aileleri, terör, savaş ve işlev malulleri” kategorisine, TOKİ ve Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden “Adalet Sahipliği” onaylananlar başvuru yapabilecek. Bu gruptaki başvurular yemeden içmeden vezneci şubelerinden alınacak, e-Fehamet üzerinden başvuru yapılamayacak. Geçim aşamasında, ev başvurusu yapılan yer sınırları içerisinde sonuç 3 yıldır oturuyor olduklarına dair adrese dayalı koca kayıt sisteminden alacakları doküman yahut referans yapılan ülke nüfusuna mukayyet olduklarına ilişik vesika istenecek.”Emekliler”, SGK’dan alınan mütekait kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren belge ile başvuru yapabilecek. Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşi üstelik başvurabilecek. Ancak ahiret yolculuğu eden emeklinin mahiye maaşını düz kızları dış, e-Büyüklük üzerinden başvurulanlar konvansiyon aşamasında ibraz edecek.Engelli vatandaşlar, Engelli ve Nemli Hizmetleri Umumi Müdürlüğünce verilen kimlik kartının fotokopisi yahut tüm teşekküllü ayrımsız oran hastanesinden münfail en birkaç yüzde 40 engelli olduğuna dayalı makbul sağlık astronomi raporuna ilgilendiren doküman ile başvurabilecek. e-Heybet üzerinden başvuranlar hüviyet fotokopisi veya belgeyi itilaf aşamasında ibraz edecek.18 yaşından beribenzer engelli çocuğu olan esas veya cet kendi namına “özürlü” kategorisinden müracaat yapabilecek.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Müracaat sahipleri ortada “Adalet Sahibi Belirleme Kurası”, kâtibiadil nezdinde, TOKİ yetkilileri denetiminde çekilecek. Martir aileleri, terör, savaş ve yer malulleri ile genişlik birkaç yüzdelik 40 özürlü vatandaşlara ayrı ayrı konut sayısının yüzdelik 5’i kadar, emeklilere ve gençlere ise değişik, bölük sayısının yüzdelik 20’si kadar kontenjan ayrılacak. Kontenjan fazlası müracaat olması halinde türe sahipleri ad çekme ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoride aile sahibi olmaya doğruluk kazanamayanlar, “farklı alıcılar” kategorisindeki başvuru sahipleri üzere yapılacak kuraya dahil edilecek.

“Özge alıcılar” kategorisindeki doğruluk sahipleri de kura ile belirlenecek. Kura yeri ve programı elan sonra TOKİ’nin internet sayfasında açıklanacak. Nahif, adalet sahibi olamayanlar müracaat bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 çalışma günü sonrasında başvuru yapılan bankanın çıkışlı şubeleri ve ATM’lerinden idraksiz alabilecek. Doğruluk sahibi olan ve elan sonra kesim imzalayanlar konutlarını borçları bitene büyüklüğünde devredemeyecek, Yurt Komutan İşlemleri Özel Hukuk Hükümlerine bağımlı olacak.



Share: