Berlusconi’den adaylık sinyali

İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, eylülde yapılacak er umumi seçimlerde senatör olabilmek için namzet olmayı düşündüğünü söyledi.

Ülkede, 25 Eylül’de yapılacak erken genel intihabat öncesinde İtalyan siyasetinde, salim ve sol cephelerde intihap kampanyası çalışmaları sürüyor.

Merkez sıhhatli konvansiyon zarfında düz düz Forza Italia Partisi’nin lideri ve sakat başbakan Berlusconi, katıldığı ayrımsız radyo programında yaptığı açıklamada, “Senato için aday olmayı düşünüyorum. Forza Italia dışından bile bir nice kişiden gelen baskılar sonrasında bu şekilde hepimiz mutlu olacağız” dedi.

Berlusconi, form iyi uyuşma içindeki önderlik mücadelesiyle haddinden fazla ilgilenmediğini belirterek, “Bu çokça dahi tutkulu olduğum şeyler değil. Ben bundan sonra ne yapacağımla, mali baskıya ve egemenlik baskısına karşı mücadeleyle ilgileniyorum” diye niteleyerek konuştu.

85 yaşındaki Berlusconi, 1994’te siyasete atılan ve İtalya’nın cumhuriyetle yönetildiği 1946’dan bu yana genişlik etraflı süre başvekâlet yapan sima olmuştu.

Berlusconi, alacak kaçırdığına hükmedilen benzeri davadan aldığı mahkumiyet ve 6 yıl siyasetten men kararı nedeniyle Son Teşrin 2013’te Senato’dahi yapılan oylama sonrası senatörlükten azledilmişti.

Siyasetten men yasağının kalktığı 2019’da Avrupa Parlamentosu (AP) Seçimleri için aday olan deneyimli lider, AP’ye seçilmişti.

Anketlerde önde gözüken iki önder atışmaya başladı

Ülkede yapılan sonuç halkoyu yoklamaları, ötede sağcı Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisini bir numara, Enrico Letta liderliğindeki eşkal solun bina partisi Demokratik Fırka’yi ise ikinci sırada gösteriyor.

Düşünce oranları birbirine mail iki önder seçim kampanyası döneminde atışmaya başladı.

Meloni, uluslararası basına verdiği demeçte, yönetime gelmeleri halinde anti-demokratik ayrımsız kayma ve otoriterliğe aktarılma olmayacağını, kendilerinin bunlarla anılmasının safsata olduğunu kaydetti.

Letta ise Meloni’nin dış politikadaki imajını değişmek istediğini, kendisini düzgün ile makyajlamaya çalıştığını ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İspanya’nın baş döndürücü sağcı partisi Vox kabilinden Meloni’nin namına müracaat aldığı noktaların ortada olduğunu söyledi.

Meloni ise buna cevap adına, aut siyaset üstüne Letta’dan ders almayacağını dile getirerek, partisi FdI’nin NATO ve SUTAŞ yanlısı duruşunun düzgün olduğunu savundu.

Giorga Meloni, Letta’ya “Makyaj üzere pudraya ihtiyacımız bulunmayan. Meğerse sen çelişkilerini alçı ile kapatamayacaksın.” yanıtını verdi.

Kamuoyu yoklamaları ne diyor?

Ayrımlı halkoyu yoklamalarında, faşizan mail sağcı FdI’nin rey oranı yüzde 23-25 bandında çıkıyor. Minval solun bina partisi PD ise yüzde 22-24 ile ikinci sırada meydan alıyor.

Anketlere bakarak, bu iki partiyi gestalt iyi ittifakta saha kayran Tabur, yüzde 12-14 civarındaki oranla izlem ediyor.

5 Nasip Hareketi’nin oyu tahminî yüzdelik 9-11, Berlusconi’nin partisi Forza Italia’nın (FI) görüş oranı yüzde 7-9 civarında görünüyor.

Oyları yükseliş trendindeki Bir Iki Partisi’nin da rey oranının yüzde 4-6 bandında olduğu belirtiliyor.

Mevcut anketler, FdI, Lig ve FI’den oluşan forma salim ittifakın seçimlerden hükümet kuracak çoğunluğu elde ederek çıkacağını ortaya koyuyor.

İtalya’da Mario Draghi liderliğindeki açık katılımlı koalisyon hükümeti, 21 Temmuz’bile 3 koalisyon ortağı partinin parlamentoda hükümete desteğini çekmesi neticesinde çökmüştü.

Başvekil Draghi’nin 22 Temmuz’birlikte çekilme etmesinin peşi sıra Cumhur Reisi Sergio Mattarella, parlamentoyu feshederek normalde 2023’ün geçmiş aylarında yapılması gereken seçimleri sonbahara çekmişti.

İtalya Başbakanı Mario Draghi istifa etti

 

Draghi: Hububat haiz gemilerin yola çıkması olumlu benzeri evolüsyon

 

Berlusconi’nin Rusya itirafı

 

Berlusconi, 53 yaş beribenzer sevgilisiyle nikahsız evlendi

 

Share: