Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda konuştu: (2)

Türkiye Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sene Sırbistan’dan ülkemizi ülfet edecek turist sayısının rekor kırarak ilk defa 300 binin üstüne çıkmasını bekliyoruz. Ülkemizden de Sırbistan’a inşallah bu yıl 150 binden çok gezmen yolculuk etmiş olacak.” dedi.

Cumhur Reisi Erdoğan, Balkan turu kapsamında ziyaret ettiği Belgrad’de katıldığı Türkiye-Sırbistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, müteahhitlik projelerinin yanında Türkiye ile Sırbistan arasında sağlık, erke, dijitalleşme, hikmet ve iletişim teknolojileri alanlarında birlikte koca bir potansiyelin olduğunu gördüklerini söyledi.

Erdoğan, lüzum imzaladıkları anlaşmalar gerekse İş Forumu ile eksiksiz bu alanlardaki aksiyon birliklerini elan birlikte güçlendirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Salgın sürecinde tamam dünyada büyük çarpış alan turizm sektörünün baştan canlanmasının hem ekonomilerine hem de halklar arasındaki bağlara eke katkı sağladığını tamlayan Erdoğan, karşılıklı gezgin sayılarının şişman tıpkısı ivmeyle arttığını dile getirdi.

Erdoğan, “Bu sene Sırbistan’dan ülkemizi ziyaret edecek gezgin sayısının rekor kırarak ilk kez 300 binin konusunda çıkmasını bekliyoruz. Ülkemizden bile Sırbistan’a inşallah bu sene 150 binden aşkın seyyah gezi etmiş olacak.” dedi.

“Kimlikle gezi anlaşması, düğme seyahatleri elan de artıracaktır”

Bu rekorların kırılmasında Türkiye ile Sırbistan arasındaki aracısız tayyare seferlerinin ve güzergahların çeşitlenmesinin nazik payı olduğundan bahseden Erdoğan, şöyle bitmeme etti:

“Öncü taşıyıcımız Türk Gelgel Yollarının iştiraki Küçük Asya Tepkili Uçak, geçtiğimiz fasıla ayında ilk kez Ankara-Belgrad arasında aracısız seferlere başladı. Şimdi kullanılmamış ayrımsız girişim henüz atıyoruz. Nedir bu yıpranmamış etap? Daha Çok kimlikle Sırbistan’dan Türkiye’ye rahatlıkla gezi edilebilecek. Türkiye’den dahi Sırbistan’a kimlikle seyahat edilebilecek. Adeta zat ülkenizde tıpkısı şehirden tıpkı şehre harcama kabilinden yıpranmamış aynı süreci başlatmış oluyoruz. Sırbistan Gelgel Yolu Şirketi Air Serbia de bu yıl Niş ve Kraljevo’dan İstanbul, Antalya ve Alanya’ya uçuşlarını başlattı. Zaman imzaladığımız kimlikle seyahat anlaşması, kuşkusuz çapraz seyahatleri henüz üstelik artıracaktır. Ayrıca, Bursa ile Yenipazar, Alanya ile Novi Sad, Balıkesir ile Niş beyninde kardeş site ilişkisi kurulması için geçmiş adımları attık. Beşeri bağlarımızı kuvvetlendiren bu olumlu gelişmelerin devamını gönül ediyoruz.”

“Konkre sonuçlar elde etmeye odaklanmış vaziyetteyiz”

Cumhur Reisi Erdoğan, bugün mevkidaşı Aleksandar Vucic ile düet ve heyetler arası görüşmeleri eli nimetli şekilde tamamladıklarını aktararak, “Kimlikle seyahat, yatırımların düğme teşviki ve korunması, orman yangınları ile uğraş, gelecek teknolojiler, elektronik mehabet, iletişim araçları ve iletişim alanlarında 7 anlaşmayı zaman imzaladık. Ziyaretim vesilesiyle Türkiye ile Sırbistan arasındaki münasebetlerin ilerletilmesi yönünde aykırı çokça zihayat benzeri buyruk olduğunu müşahede ettim. Tabii tığ geldiğimiz bu seviyeyi asla yeterli görmüyoruz. Alay Malay çabalarımızla aksiyon birliğimizi henüz birlikte derinleştirerek konkre sonuçlar elde etmeye odaklanmış vaziyetteyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Kendilerine zevcelik eden Türkiye ve Sırbistan iş dünyasının temsilcilerine önemli tıpkı hatırlatmada gezmek istediğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sırbistan’la yakaladığımız en son seviyedeki anlayış birliği dizge amacıyla kıymetli tıpkı fırsat oluşum ediyor. Ortak geçmişlerimizin ve yanında değerlerimizin ciddi kattığı konuşu ve ticari gelişim birliğimizi henüz birlikte sağlamlaştırmak hepimizin elindedir. Kızıl dostum Cumhur Reisi Sayın Vucic’le birlikte biz üzerimize düşeni yapmaya değme devir hazırız. Sırbistan’dan ülkemize envestisman yapacak müteşebbislere bile kapımız sonuna kadar açıktır. Türk firmalarının Sırbistan’bile bulduğu istekle ve tehlikesiz ortamı, Sırp yatırımcıların da Türkiye’da bulabileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”

Ayrımsız araya gelmelerini sağlayan Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Aut Iktisadi İlişkiler Kuruluna (DEİK) çalışmaları üzere teşekkür eden Erdoğan, İş Forumu’nun ülkeler için eskimemiş fırsatlara ve yatırımların paçarız adına artırılmasına yardım sağlamasını dilek etti.

Programda, DEİK Başkanı Nail Olpak birlikte meşveret yaptı.

(Bitti)

Share: