Doç. Dr. Mustafa Ahu: “Asma Bıyığı yetiştiriciliğinin teknik ve ilmî tabana dair namına toplumda yaygınlaştırılması üzere çalışıyoruz”

Doç. Dr. Mustafa Ahu: “Asma Bıyığı yetiştiriciliğinin teknik ve ilmî tabana dair olarak toplumda yaygınlaştırılması için çalışıyoruz”

Sakarya’dan Isparta’ya gelen elçi Yusuf Kaya: “Dudağımdaki yarayı sülükle otama ettikten sonradan nikbet sardım”

ISPARTA Isparta Kullanışlı Ulum Üniversitesi ve Sürekli Terbiye Uygulama ve Araştırı Merkezi çerçevesinde yapılan “Kılgılı Tıbbi Asma Bıyığı Yetiştiriciliği” eğitimi 10 değişik şehirden mevrut 14 katılımcı ile gerçekleşti.

Isparta ISUBÜ bünyesinde canlılık gösteren Sürekli Terbiye Uygulama ve Araştırı Merkezi, 03-06 Ilkgüz tarihleri beyninde “Kılgısal Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği” eğitimi verdi. Türkiye’nin 10 değişik şehrinden mevrut 14 katılımcıya “Kullanışlı Tıbbi Asma Bıyığı Yetiştiriciliği” eğitimi hem kuramsal hem dahi uygulamalı kendisine gösterildi. Tıbbi sülük yetiştiriciliğinin eş sağlığındaki önemine değinen ISUBÜ öğretim üyelerinden SÜLMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ceylan “Sağlık alanında enzimleri yardımıyla birçok hastalığın tedavisinde makbul canlılardandır. Esenlik bakanlığının 2014 yılında ortaya koyduğu geleneksel ve tamamlayıcı tababet uygulamaları yönetmeliği ile tıbbi sülükte dahil gelmek üzere toplanmış on ilkokul geleneksel tedavinin yasal çerçevede hastanelerde yapılmasına cevaz verdi. Bu tedaviyi yapacak olan insanlar öncelikle ilişkin kuruluşlardan terbiye alıp sertifikalandırılması gerekmektedir. Bu yönetmelik sonrasında sülük talebi dönüş geçtikçe artmaya başladı. Talimatname çıktığında iki nüsha olan kom sayısı on bire huruç durumda ve bu sayı zaman geçtikçe artmaya akla yatkın gidiyor” dedi.

“14 değişik delege paydaşlık etti”

Tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliğinin sanılanın aksine berenarı hâl ve ağırlık aynı teknik laf olduğunu belirten Ahu “Bu zorlukların önüne geçmeye çalışarak tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliğinin teknik ve ilmî tabana dayalı olarak toplumda yaygınlaştırılması noktasında bir yetişek programı başlattık. Üniversitemizin Sürekli Terbiye Aplikasyon ve Araştırma Merkezi koordinasyonluğunda bu hafta düzenlediğimiz eğitimimize Erzincan’dan İstanbul’a kadar değişen bir coğrafyada 14 ayrımlı murahhas katılım etti. Bu eğitimin önceki iki gününde kuramsal eğitimlerle sülüğü tanıtıyoruz. Son iki dönem ise sahaya iniyoruz ve kılgısal tıbbi sülük yetiştiriciliği eğitimimizin farkı burada ortaya çıkıyor. Burada kursiyerlerimiz sülüğe dokunarak, seçme nev aşamayı kendileri beğenmek yoluyla zihinlerinde seçme istifham işareti kalmıyor. Bu eğitim sonunda kurmuş olduğumuz bildirişim kanalları ile gelişmelerini strateji ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Dudağımdaki yarayı sülükle tedavi ettikten sonradan zül sardım”

Asma Bıyığı eğitimi amacıyla Sakarya’dan Isparta’ya mevrut delege Yusuf Kaya ” Dudağımda benzeri ızdırap vardı sülükle otama ettim, sonra sülüğe düşkünlük sardım. Eğitimlere katılıp sülük yetiştirmeye karar verdim” diye niteleyerek belirtti. 6 yıldır hobi kendisine sülük yetiştiriciliği ile uğraşan Aykut Akkoyun ise yetişek ve araştırı alanında haddinden fazla zayiatlar verdiğini belirterek “Mustafa hocamla içtimai medya aracılığı ile tanıştım buraya geldik eksiklerimizi gördük. 4 günce eğitimimizde haddinden fazla öz kattı. Asma Bıyığı beslek konusunda haddinden fazla özdek öğrendim. Bundan ahir süreçte inşallah adamakıllı sonuçlar alacağım” şeklinde konuştu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırı Enstitü Müdürlüğü ve Isparta Belediyesi’nin de desteğiyle gerçekleştirilen eğitim bilimi bugün sona erdi.

Share: