2023 bütçe görüşmeleri

2023 bütçe görüşmeleri

İçişleri bakanı Süleyman Aristokrat:

” Türkiye’de maden suçundan hapishanelerdeki vakfedilmiş sayısı 15 Temmuz’bile 36 bindi, meğerse bugün 120 bin sayısını aştı. Bu yılki suret, 15 Temmuz’de 81 bin metal operasyonu vardı, 3 acımasız aştık. Bugünkü aynı ise 223 bin cerrahi müdahale yapıyoruz yılda”

Esenlik Bakanı Fahrettin Kayırıcı:

“Alımını zar ettiğimiz 85 Bin keyif personelinin 42 bin 500’ünün atamasını deminden yapıyoruz. Değişik yarısını peşinden serian alacağız. Bu personel içre 32 bini polikliniklerimizde hizmet verecek olan tıbbi sekreterlerden oluşuyor”

ANKARA – İçişleri bakanı Süleyman Aristokrat, “Türkiye’dahi uyuşturucu suçundan hapishanelerdeki vakfedilmiş sayısı 15 Temmuz’birlikte 36 destek, meğerse zaman 120 bin sayısını aştı. Bu yılki aynı, 15 Temmuz’dahi 81 bin esrar operasyonu vardı, 3 katı aştık. Bugünkü kopya ise 223 bin faaliyetler yapıyoruz yılda” dedi.

TBMM Umumi Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Toplumsal Politikalar Bakanlığı 2021 Yılı Değişmez Adisyon Yasa Teklifleri ile 2023 Yılı Bütçe Yasa Teklifleri görüşülüyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, teröristlerle ilgili namına, “Doğrudur, biz hepsini başmak numaralarını, isimlerini, fotoğraflarını biliyoruz. Yemeden Içmeden biz bilmiyoruz, ABD dahi, Avrupa da, PKK terör örgütü bile biliyor, tümce biliyor. Bu gazi Meclis’in çatının altında PKK’nın avukatlığını yapan HDP üstelik biliyor” ifadelerini kullandı.

Aristokrat, eroin ile uğraş üzerine, “Türkiye’bile mızrap suçundan hapishanelerdeki vakfedilmiş sayısı 15 Temmuz’üstelik 36 bindi, oysaki bugün 120 bin sayısını aştı. Bu yılki kopya, 15 Temmuz’birlikte 81 bin maden operasyonu vardı, 3 kalpsiz aştık. Bugünkü sayı ise 223 bin işler yapıyoruz yılda, halen bitmedi. Tüm bu kayran baskısının böylecene konu angajmanlı ölümler yüzdelik 71 azaldı. 2017’dahi uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin sayısı 941’di. 2021’birlikte bu misil 941’den 270’e düştü” dedi.

Keyif Bakanı Fahrettin Âdem, piyasada bulunamayan ilaçlar ilişik olarak, “Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkar gitmek üzere bir düşüncem namevcut. Ancak lüzumlu çare aktif maddelerinin tedariki ile ilişik toptan genişlik sorunu, gerekse düzem farkı kaynaklı fiyatlama problemi var. Bire Bir bambaşka dava bile kur güncellemesinin dönemsel yerine yılda benzeri yol, Şubat ayında gerçekleşmesidir. Bu devir yaklaştıkça stok sorunları kelle göstermektedir. Sorunun farkındayız ve çözümümüz var. Müsterih olunuz” şeklinde konuştu.

Hasta akseptans ile ilişkin sorunlara değinen Herif, “Afiyet sisteminin sökel alma kapasitesi konusunda sorun namevcut. Ancak alınan, ama iptal edilmeden gelinmeyen randevular, sorunu öncelikli kâh hastalarımızın termin almalarını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

HPV taramalarına ilişik Koca, “HPV taramalarında domestik sınav kiti uygulamasına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. HPV aşısı içinse, yaş gruplarını dikkate düz bire bir planın hazırlığındayız. Türkiye Yüzyılının sağlıktaki abidevi projelerinden biri olarak Afiyet Vadisi projesini sunu azından tıpkı cümleyle anayım. Esenlik Vadisi, esenlik teknolojilerinde devasa boyutlarda aynı üretim projesidir. Latif âdem kaynağı istihdamını temel almaktadır” diyerek konuştu.

SMA’birlikte umar tedavisine ait konuda Kayırıcı, “Bildiğiniz kabilinden evlilik öncesi tarama programımıza SMA taramasını karışma ettik. Tezevvüç Etmek isteyen çiftlere SMA taraması yapılıyor ve risk varsa eskimemiş kurulan bu ocak bu konuda uyarılıyor. Almaşık yöntemlerle ise zinde bebek sahibi almak türlü olabiliyor. Eskimemiş doğan bebeklerde dahi SMA taraması programa makbuz ve uygulanıyor. Her bakir doğana SMA taraması yapıyoruz. Dünya’bile hem dünyaevi öncesi hem yenidoğan taraması fail yegâne ülkeyiz. Sabık yılın sonunda başlayan SMA tarama programıyla, evlilik öncesinde 493 bin kişiye hamaliye testi, bu yılın Mayıs ayında başlayan tarama programıyla üstelik kullanılmamış doğan 635 bin bebeğe SMA taraması yapıldı. Bu taramalar bütün doğumları kapsıyor” diye niteleyerek konuştu.

Insan şöyle konuştu:

“85 yaşından büyüklerimiz için herhangi bir birini aynı doktor arkadaşımıza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenlememizle büyüklerimiz imdi sağlık hizmetini alırken biricik bir hekim vasıtasıyla yakından strateji edilip yönlendirilecekler. Bu hepimizin üzerinde bire bir sorumluluktur. Hepimiz sağ esen o günlere ulaştığımızda böyle tıpkı muameleyi türe ediyoruz. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık. Geçenlerde ilan edeceğiz.”

85 bin personel alacaklarını anlatım eden Eş, “Alımını ilan ettiğimiz 85 Bin sağlık personelinin 42 bin 500’ünün atamasını deminden yapıyoruz. Başka yarısını arkasından bir anda alacağız. Bu personel zarfında 32 bini polikliniklerimizde hizmet verecek olan tıbbi sekreterlerden oluşuyor. Bu sayede hekimlerimizin hareket yükünü azaltıp verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca hekim istihdamında zorlanılan yerler üzere ihdas edilen 27 bin sözleşmeli hekimle, yılbaşından itibaren sözleşmeler yapılacak” dedi.

Hıfzısıhha Enstitütsü konusunda Adam, “Yıllar bilahare baştan telkih üretir arkaç geldik. Merhum Bacanak Saydam’ın ruhunu hayat dolu edecek Hıfzıssıhhayı yeniden mensur ediyoruz. Bağışıklama programımızdaki aşıların %86’sını bakir Hıfzıssıhha’birlikte kendimiz üreteceğiz. Ayrıca Suçiçeği, Hepatit ve Akur aşılarının teknoloji transferi ile üretileceği üç yıpranmamış kuruluş projemiz ise eksiltme aşamasındadır” ifadelerini kullandı.

Etlik Kent Hastanesi’nin kapatılmasıyla değişik hastanelerin kapatılacağına ilgili iddialara Herif, “Ayrıca bakir hastanelerimiz açılırken eskiyen hastanelerimizi kapatacağımıza müteveccih nahak yere ithamları da kabul etmiyoruz. Etlik Site hastanesini açtık amma mevcut hastanelerimizi kapatmadık. Fiziksel koşulları çokça kötüleşenler var. Bunları ise yeniliyoruz. Gelişigüzel birini durdurmak şöyle dursun elan modern şekilde hizmete kabul etmek istiyoruz”şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Su Izdıraplı, 6 yaşındaki yavru istismarı mağduruna ilişkin, “Kıygın 30 Kasım 2020’birlikte savcılığa başvurma ediyor, 4 Açıklık 2020’da ilk kabul birimimize alıyoruz. 8 Ara 2020’den itibaren mağdur kuruluşlarımızda kalmaya bitmeme ediyor. Bu müddet içerisinde mağdurun psikososyal desteği, keyif desteği, okuma yazması namevcut, eğitimi namevcut, beş diploması alınıyor. Çocuğu var beraberinde, çocuğunun bebeklik aşıları mecmu değil, bunları tamamlıyoruz. Mağdura iz eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor ve hayatını kendisi özlük başına idame ettirecek şekilde yetişiyor. Ayrıntılı süre gizliliğini ulaşmak üzere gerekli çalışmaları yapıyoruz ve birlikte haddinden fazla ayrıntılı süre gizliliği ulaşmak üzere çalışmalarını yapıyoruz. Ne devir halkoyu malumat sahibi oldu bu konudan? Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu güneş davanın açıldığı tarih. Sav bize 2 Aralık 2022’üstelik ihbar edildi. Tığ aynı tarihte, 2 Meyan 2022’bile davaya karışan olduk, tıpkısı dönem, ayrımsız periyot. Açıklamamızı geç yaptığımız üzere ihvan eleştiriyorlar. Evet, üç zaman bilahare yaptık açıklamayı. Illet? Nedeniyle birey güvenliğini riske etmemek, kendisinin ve çocuğunun birey güvenliğini riske etmemek, boş kaynaklara ne büyüklüğünde hikmet yansıdığını bilcümle adına öğrenebilmek amacıyla aynı müddet bekledik. Nedeniyle konu sonuç mertebe berrak. Tığ muttasıl benzeri biçimde mağdurun ihtiyacı olan seçkin tür desteği sağlamışız, sav bize ihbar edildiği çağ, ihbar edildiği dönem -bakın, altını çizerek söylüyorum- o ahit davaya müdahil olmuşuz ve davayı bildirme esasen beri izlem etmişiz. Zımnında bunu hele milletimizle aynı paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Acılı şöyle konuştu:

“Çırağ baronlarının umum ele ayn hücre oturduğu 10 yaşında, 12 yaşında kız çocuklarına ses çıkarmayanlar gelip burada bana ahlak dersi vermesin. Kimsenin ne CHP’nin hangi HDP’nin ne seçkin başkasının bize bu konuda öğüt verecek yetkinliği bulunmayan. Bize bu konuda öğüt verecek hakkınız namevcut. Sizin siciliniz haddinden fazla acı, sizin siciliniz çokça karanlık; sizin siciliniz tacizde karanlık, sizin siciliniz başörtüsünde bed, sizin siciliniz kayırıcı haklarında suratsız, siz karanlığın ta kendisininiz. Siz karanlığın ta kendisisiniz, siz karanlığınızı yansıtacak meydan arıyorsunuz, siz karanlığınızı yükleyecek yer arıyorsunuz. “Şu konuları siyasete aygıt etmeyelim.” derken söylediğim madde buydu. “Bu torunlar siyasetin malzemesi olmasın.” derken söylediğim madde buydu. Siz bunu bütün yaptınız, hep yaparsınız ama biz buna müsaade vermeyeceğiz. Hangi kadar uğraşsanız o çocukların bedenlerini istismar edemeyeceksiniz, bu kadar süssüz. Dönün öz ayıplarınızla benzeri yüzleşin, özlük suçlarınızla aynı yüzleşin; ondan sonraları eş konuşalım.

Share: