10 yaşındaki yavru internette izlediği videoteyp ile ailesinin hayatını değiştirdi

İzmir’dahi hayvancılık yaparak geçimini sağlayıcı Kavak ailesinin hayatını 10 yaşındaki kızları değiştirdi.

İzmir’in Ödemiş ilçesinden ailecek hayvancılık yapan Kavak ailesinin 10 yaşındaki kızları Sümeyra, internette gezerken, çabucak haddinden fazla heyecanlandığı bire bir videoya denk geldi. Çocukluğunda beri hayvanların süresince büyüyen ve ailesi kabilinden üretime ilgisi olan 10 yaşındaki beribenzer Sümeyra, internette balya geldiği maralfalfa bitkisinin videolarını izleyince, “Bizim çiftliğimize bu lazım” dedi ve ailesini harekete geçirdi. Sümeyra’nın fikrinin üstüne maralfalfa üretimine başlayan Kavak ailesi, 1 yılın böylece aldıkları sonuca inanamadı.

Maralfalfa ağızotu bitkisinin geçmiş dikimini ilkbaharda gerçekleştiren Kavak ailesi, ilk seferde 1 dönümde 70 titrem hasat yaparak adeta aynı rekor kırdı. Bire Bir zamanda kimyevi basma ya bile umar kullanımı gerektirmeyen ve sulamada dahi tasarruf sağlayıcı kaba yemleme bitkisinin üretimine başlamaktan memnun olduklarını dile getiren fellah Ali Kavak, “Kızım bana maralfalfa ile ilişik videoları izlettiğinde öncelerde az buçuk tereddütlü kalmıştım amma bilahare ongun aynı araştırma yapıp, dikmeye karar verdim. Nisan ayında diktik, zaman geçmiş hasadımızı yaptık ve çokça memnunuz” dedi.

Kavak ailesinin 10 yaşındaki kızları Sümeyra ise hayvanları çok sevdiğini söyleyerek, “Ben hayvanların sağlığı ve katkısı amacıyla bu bitkiyi diktirdim babama, çok memnunum. Hayvan Bilimi maralfalfayı çok adamakıllı yiyorlar. Benim düşüncem hayvan bilimi değme zaman maralfalfa yemeli” diyerek konuştu.

Çiftçi ve belde dostu

Türkiye’birlikte efsanevi yemi üzerine 30 yılı fazla çalışmalar özne ve Uzak Asya’dahi ‘dev kral otu’ namına tanıdık maralfalfayı ülkeye getiren Turhan Kendirli bile rençper ve kasaba dostu olan kasem sezme hikayesini ve sair yemleme bitkilerinden farkını, “Filipinler ve Endonezya seyahatinde böyle devasa tıpkısı bitki ile karşılaştım. Efsanevi yemi olarak kullandıklarını gördüm ve üzerinde fiilen, ülkemize getirmeye değişmeyen verdim. Uzak Asya’da ıslahtan esbak tor evinsiz ‘dev kral otu’ yerine birlikte bilinen bitkinin, selen insanları yoluyla ayrımsız kaç yol ıslah edilerek ortaya çıkardıkları maralfalfanın ülkemize akıllıca olduğunu gözlemledim. Maralfalfa, Anadolu’nun bilcümle coğrafyasında yetişebilir. İç Anadolu’üstelik yaz aylarında, sıcak olduğu zamanda biricik hasatlık hulul olanaklı. Ege’ye yaklaştığımızda hasat sayısı ikiye çıkabilir. Hava sıcaklığına bakarak Ödemiş, Adana, Tire ve Antalya kabilinden bölgelerde 3 ve eğin hasat yapılabilir. İlk hasatta 70-80 titrem olmakla beraber, ikinci hasatta 100 ve beden silaj temini yapılabilir. Türkiye’nin birçok bölgesinde 2 yıldır geçer bu yem bitkisinden yetiştirici üstelik berenarı kıvançlı. Zaman ise burada ilk defa bu kadar balaban bire bir arazide dikim gerçekleştirildi. İlk kat bin metrekarelik bire bir silaj hasadı yapıldı ve bu bin metrekarelik silaj, önceki hasat olmasına karşın 70 ton bandında im verdi. Bu hem çevre hem bile çiftçimiz üzere çok avantajlı bir kazanım” diye niteleyerek anlattı.

Maralfalfa sert hayvan yem bitkisinin, farklı yemleme bitkilerinden ayrılan özelliklerini birlikte anlatan Kendirli, “Bu bitkimiz, 20’üstelik 1 oranında toprağı size ödül paha. Çiftçilerimiz, bambaşka ürünlerde 20 bin metrekareden alacağı sonucu, bu üründe bin metrekareden alabilir. Bu bile kendisine 17 dönümü yardım değer. Tıpkısı zamanda doğada suyu tüketmeye ve ilaçlı gübrelerle toprakları bulunmayan etmeye üstelik engel oluyor. Natürel şartlarda, efsanevi gübresiyle yetişen ayrımsız nebat. Enerjisi 3 bin 700, protein değeri 18 olan bir nebat. Kendi başına her üretimlik yemi kullanmadan ayrımsız hayvancının yem tedariğini sağlayabilen avantajlı tıpkısı kitap” dedi. – İZMİR

Share: